Publicaties van Overwerkers

in de gemeentelijke nieuwsbrief

Luca Wijnsma

Luca Wijnsma zet zijn oplossingsvermogen in voor een duurzame onderneming. Lees hieronder hoe mkb coffee kwaliteit, eerlijke handel en ondernemerschap samenbrengt.

Ondernemerschap in het bloed Met zijn 20 jaar is Luca jong, maar ondernemen zit hem in het bloed. Zijn moeder runt Babyview, waar zij pretecho’s maakt, en Screening Bureau Oosterwolde voor medische echo’s. Zijn vader is eigenaar van ntri, een bedrijf gespecialiseerd in toegang, beveiliging en gebouwbeheer. Deze ondernemersgeest inspireerde Luca zelf een bedrijf op te zetten.

Van idee naar onderneming

Tijdens zijn tussenjaar was Luca op zoek naar een alledaags probleem waar veel werknemers tegenaan lopen. Vanuit zijn ondernemersmentaliteit wist hij dat hier kansen lagen. Een simpele Googlezoekopdracht bracht hem op het idee: de behoefte aan goede koffie op kantoor. Dat werd het startpunt van mkb coffee. Duurzaamheid, samenwerking met betrokken partners en de kwaliteit van koffie zijn de rode draad in zijn onderneming. Naast alle ervaring die hij opdoet met het runnen van zijn eigen bedrijf, studeert hij Commerciële Economie en traint hij om barista te worden via de Specialty Coffee Association (SCA).

Missie en visie zijn belangrijk

Voor Luca vormen een duidelijke missie en visie de kern van succesvol ondernemerschap. “Onze missie is dat we eerlijke koffie maken. Van boer tot koffiegenieter. Door transparante handel, lokale impact, steun aan goede doelen en duurzame keuzes veranderen we de koffiewereld, één kopje koffie tegelijk.” En de visie? “Een wereld waarin koffie eerlijk is, punt. Milieu, sociale betrokkenheid, herkomst en circulariteit vormen de kern van mkb coffee. Het bedrijf is gevestigd in de ‘piramide’ aan de Venekoterweg, samen met NTRI, in een prachtig gerenoveerd pand.”

Van boon tot kop koffie

Luca’s zoektocht door Nederland bracht hem langs importeurs, machinefabrikanten, koffiebranderijen en groothandelaren. In tegenstelling tot veel grote koffiemerken werkt mkb coffee volgens het ‘direct trade’-principe, waarbij er rechtstreeks contact is met koffieboeren. Hierdoor is de hele keten transparant en krijgen de boeren een eerlijke prijs. De koffiebonen komen van plantages in Rwanda en Oeganda. De groene bonen worden geïmporteerd en gebrand in de Penitentiaire Inrichting van Veenhuizen bij Koffiebranderij Koffielust. “We willen dat mensen zonder extra kosten genieten van koffie met een goed verhaal.”

Hecht team

Luca runt mkb coffee samen met een team van vijf leeftijdsgenoten. Samen zorgen ze dagelijks voor de afhandeling van bestellingen en de verdere groei van het bedrijf. Naast het leveren van (h)eerlijke koffie streeft Luca ernaar een positieve impact op de maatschappij te maken. Daarom doneert mkb coffee 50 cent per verkochte kilo koffie aan goede doelen, waaronder EpilepsieNL en KWF Kankerbestrijding.

Tips van Luca

  • ANNA-model: Alles Navragen, Niks Aannemen.
  • NIVEA-model: Niet Invullen Voor Een Ander.
  • Doe iets wat je leuk vindt; de rest volgt vanzelf.
  • Wees nieuwsgierig en ga op ontdekkingstocht.

Luca’s netwerk

  • OverWerken (waar hij het jongste lid is)
  • JNO (Jonge Noordelijke Ondernemers) – een netwerk van VNO-NCW voor ondernemers onder de 40 jaar
  • LinkedIn

Meer weten over mkb coffee?

Kijk dan op www.mkb.coffee