Publicaties van Overwerkers

in de gemeentelijke nieuwsbrief

Dory van der Gun

In deze nieuwsbrief stellen we u één van onze leden voor met zijn of haar unieke verhaal. Ditmaal is het Dory van der Gun van kaasboerderij De Stelp

Dory en Theo op de kaasboerderij

Zuid-Holland

Dat Dory en haar man Theo een boerenbedrijf zouden hebben, lag deels voor de hand. Beiden kwamen uit een boerenfamilie en Dory haar moeder maakte al kaas.

De eerste 12 jaar van haar werk carrière was Dory actief in de automatisering (programmeur, systeembeheerder). Maar de trek naar zelfstandig werken bleef en in 1990 begonnen Dory en Theo een boerenbedrijf in Nieuwkoop

Friesland/Oldeberkoop

Verhuizen naar Friesland lag niet direct voor de hand, maar toen via een kennis vernomen werd, dat deze boerderij te koop stond in 1999, was de beslissing snel genomen. Destijds voelde het goed en het voelt nog steeds goed in Oldeberkoop.

Op een schitterende plek op loopafstand van Oldeberkoop met een wijds uitzicht ligt hun boerderij.

Voor de familie Van der Gun (met 4kinderen) zorgde het boerenbedrijf (=/- 70 koeien) in het begin voor het hoofdinkomen, maar gaandeweg begon Dory de kaasactiviteit op te bouwen, waarbij een aantal bewuste keuzes gemaakt zijn:

  • Rauwmelkse kaas voor de smaak
  • Kleine ronde kazen, die gemakkelijk te verwerken zijn.
  • Kleinschalig met focus op kwaliteit
  • In een gebied, waar geen vergelijkbare kaasmakerijen zijn.

Dory is begonnen met een vitrine van 1,2 meter breed (met kaas van vrienden) en kreeg o.a. naamsbekendheid door het bezoeken van markten (met eigen kaas).

Klanten kwamen daarna ook bij de boerderij en e.e.a. leidde tot eigen productie van kaas en een welvoorziene kaaswinkel, waarbij met name de omzet van eigengemaakte kaas groeide en nog steeds groeit. Desondanks wil Dory kleinschalig blijven om ook het contact met de klanten te behouden.

Nadat Theo ook aangeschoven was, kwam de discussie over automatisering in het boerenbedrijf en tijdens het gesprek bleek, dat Theo graag pioniert.

Met 2 melkrobots en 1 voerrobot heeft hij een goede stap gezet in het efficiënt en effectief runnen van het boerenbedrijf. Dankzij de automatisering op het bedrijf blijft er voldoende tijd over om ook andere activiteiten te doen, zoals excursies, de workshop en het verhuren van elektrische scooters. Het feit, dat Dory in de automatisering had gewerkt, hielp zeker mee om dit complexe automatiseringsproces gestalte te geven.

Corona

Vlak na de uitbraak van Corona was er heel even een dip in de omzet, maar de investering van de winkel aan de weg (Boer’n zelfbediening sinds 2013) hielp mensen afstand te houden en toch de mogelijkheid te geven om kaas, zuivel en andere producten af te halen. Tevens werd een brengservice opgestart.

Ondernemerschap:

In het gesprek met Dory en Theo was opvallend de energie die beiden uitstraalden en het enthousiasme, waarmee ideeën en plannen werden toegelicht.

Geen schaalvergroting maar meer diversiteit. En ook de kinderen doen hierin volop mee.

Netwerk

  • Dory:
  • Haar grootste netwerk zijn haar (vaste) klanten.
  • Daarnaast werkt ze samen met het netwerk De Buorkerij

 

  • Theo: De robot studie club
  • De weidse blik

 

Tips voor een beginnende ZZP-er: Lever kwaliteit, wees klantvriendelijk en begin kleinschalig.