Publicaties van Overwerkers

in de gemeentelijke nieuwsbrief

Edwin de Jong

Met dit verhaal stellen wij graag één van deze leden aan u voor. Ditmaal Edwin de Jong, werktuigbouwkundig monteur.

Opleiding:

De basis van opleiding en daarna beroepskeuzes lag bij Edwin in zijn jeugd, waarin het knutselen met motoren hem veel plezier en praktijkervaring bracht. In 1988 werd dit met een diploma lts-motor en voertuigentechniek in Assen onderbouwd, waarna in Zwolle middels de opleiding mts-motor en voertuigentechniek het vak ook wat meer theoretisch werd uitgebreid.

Carrière:

In 1988 begonnen als automonteur bij autobedrijf Skala in Assen In 1993 maakte Edwin een carrière switch en ging bij de marine met Den Helder als thuisbasis. Op vrijwel alle scheepstypen heeft Edwin gevaren en wel in de machinekamer gespecialiseerd in koeltechniek.

Na deze mooie, maar intensieve tijd kwam Edwin in 2002 weer aan wal en zocht toen met zijn marine ervaring een baan als burger in de techniek. De onzekerheid was, welk bedrijf zit op een oud-marine medewerker te wachten. Waar mogelijk het marineverleden een rol speelde bij sollicitaties, was dat bij FANO FINE FOOD in Oosterwolde zeker niet het geval. Met de nodige defensie-ervaring was men op zoek naar een breed inzetbare techneut, met doorzettingsvermogen en daar werd Edwin geschikt voor bevonden. Edwin startte (als opvolger van Johan Hoeksma thans voorzitter van Netwerk Overwerken) als hoofd technische dienst bij Fano Fine Food. Dat Edwin beschikte over een buitengewoon doorzettingsvermogen, ook fysiek, bleek ook wel uit de vele neven activiteiten. Bijvoorbeeld toen door medewerkers van FANO FINE FOOD de Elfsteden-estafette run werd gelopen en een enkeling zijn afstand niet kon volbrengen: Edwin liep deze kilometers er ‘gewoon’ even bij. Later zette Edwin zijn carrière voort bij MADES Cosmetics, waar het opstarten van een nieuwe fabriek bij Mades Cosmetics in 2008 de laatste uitdaging als medewerker in loondienst werd.

Mentor

In 2018 vond Edwin het tijd om als zelfstandige te beginnen De stap om te gaan werken als ZZP’er is echter niet zondermeer gemakkelijk; hoe vind ik mijn opdrachtgevers en waar moet ik allemaal rekening mee houden? En dan is het fijn als je sparringpartners hebt of kunt vinden. Edwin vond belangrijke sparringpartners binnen Netwerk Overwerken. Na gesproken te hebben over de voor- en nadelen en nadat via Netwerk Overwerken de eerste contacten gelegd waren, zette Edwin de belangrijke, maar toch ongewisse stap. Als snel had Edwin middels Fabertec in Appelscha en Verhoef technische dienstverlening in Zaandam zijn eerste opdrachtgevers. De eerste klus was gelijk erg spannend, want in Las Vegas moest een afvulmachine eerst gedemonteerd worden en daarna elders opgebouwd worden. Dat ging geheel volgens plan en gaf vertrouwen voor de toekomst.

ZZP’er:

Al binnen een half jaar bleek het een goede stap te zijn. De investeringen zoals een bedrijf bus, stalling en gereedschappen konden al snel terugbetaald worden en het aanbod aan werk werd zo groot, dat regelmatig nee gezegd moest worden tegen nieuwe klussen.

Inmiddels heeft Edwin een heel brede groep aan opdrachtgevers in binnen- en buitenland en wordt de helft van de tijd gevuld met repeterende klussen, zoals geplande machine stops, machine revisies en preventief onderhoud inspecties.

Toekomst:

In Nederland is gebrek aan monteurs in allerlei branches, dus ook in de hoek waarin Edwin werkt (werktuigbouw). Misschien, dat in de (naaste) toekomst Edwin zijn talenten ook op een andere manier wil gaan inzetten en wel als begeleider en motivator van jong talent in het onderwijs of als stagebegeleider. Mogelijkheden zat om zijn knowhow (werktuigbouw, hydrauliek, pneumatiek, koeltechniek) te delen met toekomstige monteurs.

Tips voor beginnend ZZP’er:

  • Weet wat je wil, waar je kracht en motivatie ligt en focus daarop.
  • Maak dan een goed (business)plan
  • Heb vertrouwen in je vakmanschap
  • Zorg voor goed en volledig afgerond werk, communiceer en houd je werkplek net en werk veilig.