Publicaties van Overwerkers

in de gemeentelijke nieuwsbrief

Herman Zwart

Met dit verhaal stellen wij graag één van deze leden aan u voor. Ditmaal Herman Zwart van SaluVet BV.

Opleiding:

Na de HAVO vervolgde Herman zijn opleiding aan de commerciële school in Groningen, waarna hij in 1986 een traineeship begon bij Karstadt warenhuizen in Duitsland in Berlijn, waaronder het bekende warenhuis KaDeWE (Kaufhaus des Westens), bekend toen Oost-Duitsland nog een apart land was. Herman voelde zich thuis in Berlijn, maar de hiërarchische managementcultuur, de lange besliswegen en ‘politieke spelletjes’ deden hem terugkeren naar Nederland.

Carrière:

Ecostyle

Bij het bedrijf van zijn ouders Europlant (het latere Ecostyle) begon Herman in de commercie, waar al snel de inkoop en logistiek ook bij kwam. Tegenwoordig zijn thema’s als milieu, CO2 etc. erg belangrijk, maar Europlant (bij monde van Jan Zwart) had al in 1967 de visie om natuurproducten de maken/verhandelen op een duurzame wijze, dus de tijd ver vooruit. De focus was eerst land- en tuinbouw, maar al snel kwam de particuliere markt erbij. Bij de groei, die dit opleverde, paste het pand in Appelscha niet meer en in 2015 werd een nieuw pand in Oosterwolde in gebruik genomen .

CRV

In 2019 werd het tijd voor een verandering en begon Herman als area manager bij de coöperatieve rundveeverbetering (CRV), waarbij hoofddoel is vee verbetering. Focus bij CRV ligt op leveren van hoogwaardige genetica en dataproducten aan rundveehouders.

SaluVet

In 2022 werd Herman uitgenodigd om een businessplan voor SaluVet te schrijven (n.b. de oudste leverancier van Ecostyle), wat uitmondde, dat hij in de rol van kwartiermaker de nieuwe vestiging van SaluVet in Nederland mocht inrichten en in januari 2023 ging deze vestiging van start. Het moederbedrijf (gesitueerd in Bad Waldsee; zuidwest Duitsland) bestaat al meer dan 100 jaar en het ontwikkelt, produceert en distribueert gezondheidsproducten (diergeneesmiddelen, aanvullende diervoeders en verzorgingsproducten) voor dieren op basis van natuurlijke ingrediënten. Diergeneesmiddelen mogen alleen voorgeschreven en uitgeleverd worden door dierenartsen. Veel medicijnen bij SaluVet worden op homeopathische basis ontwikkeld en geproduceerd. Dierenartsen waren (en zijn soms nog) sceptisch over de werking, maar in Duitsland gebruiken een kleine 30% van de dierenartsen deze producten en het past ook in de huidige tijdsgeest, waarin duurzaam en milieubewust produceren, natuurlijke diergezondheid en antibioticareductie steeds belangrijker wordt. De belangrijkste vragen voor al deze producten zijn:

  • Wat doet het/ is de werking effectief en efficiënt?
  • Wat kost het?
  • Wordt het duurzaam geproduceerd?

Om comparatief te zijn en te blijven, wordt veel tijd besteed aan innovatie, waarbij er veel druk is om het gebruik van antibiotica te minimaliseren en dus groeit de vraag naar middelen met weinig bijwerkingen.

Toekomst

Een organische groei van het bedrijf in Katlijk naar 8 tot 10 mensen en een krachtige groei met de natuurlijke middelen in het dierenartsenkanaal als ook in de veehouderij via eigen buitendienst. Het bedrijf wil een wezenlijke bijdrage leveren op het vlak van verduurzaming in de Nederlandse veehouderijsector.

Ook zou Herman trainees willen ondersteunen, maar daarvoor moet het bedrijf nog wat meer stabiliteit hebben.

Hobby’s

Herman was in het verleden erg actief in de politiek, maar dat staat nu even op een laag pitje. Hij loopt graag hard en wil hij sneller, dan neemt Herman de motor. Daarnaast houdt hij van de stad Berlijn: hij komt er regelmatig en laat zich ook zo nu en dan inhuren als stadsgids.

Netwerk

  • ONMKB (ondernemers ondersteuning voor het MKB)
  • Netwerk OverWerken
  • Dierenartsen