Publicaties van Overwerkers

in de gemeentelijke nieuwsbrief

Julius Peters

In deze nieuwsbrief vertelt één van onze leden wat het Netwerk Overwerken voor zijn of haar bedrijf betekent. Deze keer is dit Julius Peters uit Appelscha

Julius Peters

Carrière pad/ levensloop

Julius is in 1981 afgestudeerd als dierenarts, een veteraan dus. Een oom van hem was ook al dierenarts, dus deze stap was niet onverwacht.

  • 1987 Verhuisd naar Appelscha en in 1989 toegetreden tot de maatschap met 6 dierenartsen in Oosterwolde.
  • 2000 Start met import van apparatuur voor de gebitsbehandeling bij paarden. Reseller voor Europa, Azië en Rusland. 
  • 2017 Samenwerking met collega Chantal Elzinga.
  • Juni 2020 opening Kliniek voor Paard en Gebit gevestigd in Jonkersvaart.
  • Momenteel helpt Julius, Chantal met de moeilijke behandelingen en daarnaast geeft hij cursussen en workshops.

Ontwikkeling vak:

Zoals ook in de geneeskunde voor mensen, heeft het vak van dierenarts een hele ontwikkeling doorgemaakt. Voor de 2e wereldoorlog was er nauwelijks sprake van specialisatie.

Daarna is de kwaliteit en de complexiteit van de diergeneeskunde sterk gestegen mede omdat de maatschappij anders is gaan denken. Was in het verleden een dier een gebruiksvoorwerp nu ligt de focus op dierenwelzijn.

Een voorbeeld van specialisatie is de geneeskunde voor kleine dieren (katten, honden etc.).

Maar ook bij de geneeskunde van het paard, is een hoge mate van specialisatie bereikt en Julius is hiervan een duidelijk voorbeeld, want hij heeft zich volledig toegelegd op de behandeling van paardengebitten.

Deze behandeling kan preventief zijn (zoals ook bij mensen tandartsen), maar ook curatief als een paard klachten heeft.

Helaas kan een paard niet praten, dus als een soort detective moet de dierenarts (samen met de eigenaar) zich baseren op het gedrag van een paard, zoals niet eten, niet laten berijden, onrustig gedrag. etc. om tot een juiste diagnose te komen. En na de behandeling is vaak een duidelijke gedragsverandering waarneembaar bij het dier als teken, dat de behandeling aangeslagen is.

Instrumenten en praktijk

Interessant is, dat deze specialisatie ook geleid heeft tot een heel scala van instrumenten en hulpmiddelen voor paarden gebitsbehandeling.

Doordat Julius vanuit zijn expertise goed kan beoordelen, want nodig is, heeft hij als aparte tak een bedrijf opgericht voor de in-en verkoop van deze instrumenten en door zijn vakkennis geeft hij steun aan vele collega’s en bezitters van paarden.

Om bij te blijven in al deze ontwikkelingen heeft hij met collega/ eigenaar Chantal Elzinga sinds juni dit jaar een nieuwe kliniek geopend in Jonkersvaart. Hier is alle apparatuur aanwezig voor moeilijke ingrepen, zoals het maken van röntgenfoto’s en met behulp van een mond camerasysteem het bekijken van (aangetaste) kiezen

Netwerk

  • Door zijn lange carrière heeft Julius een groot netwerk opgebouwd op zijn vakgebied.
  • Hij is lid van de Lions Ooststellingwerf.
  • Oud-Voorzitter Groep Geneeskunde van het Paard.
  • Oud-Voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Gebitsbehandeling bij het Paard (NVVGP). Deze vereniging ziet als belangrijkste taak het verhogen van de kwaliteit van behandelingen van paarden, mede door intensief onderling contact.
  • Julius is recentelijk lid geworden van het netwerk OverWerken.