Publicaties van Overwerkers

in de gemeentelijke nieuwsbrief

Alice Vloet

In de ondernemersnieuwsbrief stellen we u één van onze leden voor met zijn of haar unieke verhaal. Ditmaal is het Alice Vloet van Vloetadvies.

Loopbaan en drive

Alice is altijd werkzaam geweest in de zorg. Haar drijfveer is ‘mensen en organisaties’ in beweging brengen. Dat deed zij eerst als fysiotherapeute, en al vrij snel als leidinggevende. Sinds 2008 is ze werkzaam als ZZP-er als adviseur en interim-manager in de zorg. Reden: werken als zelfstandige geeft flexibiliteit en ruimte om steeds weer nieuwe dingen te doen. De afwisseling hiervan spreekt haar aan.

De basis drive komt voort uit een drive naar ontwikkeling en een nieuwsgierigheid om samen te kijken hoe gewenste en noodzakelijke veranderingen doorgevoerd kunnen worden ofwel: hoe een vertaling te maken van organisatiestrategie naar uitvoering.

De vragen hierin veranderen door de tijd. 15 jaar geleden was er meer behoefte aan standaardiseren en certificeren. Nu zijn verandertrajecten vooral gericht op duurzame zorg: hoe kunnen we de zorg toekomstbestendig organiseren. De toenemende vergrijzing en ontgroening en een steeds groter tekort aan zorgmedewerkers stelt zorgorganisaties voor grote uitdagingen.

In mijn huidige opdracht ben ik bezig een programma zorginnovatie en technologie op te stellen. De kern is hoe technologie zo slim mogelijk ingezet kan worden door b.v. beeldbellen of augmented reality brillen, maar ook hoe kunnen we in de regio slimmer samenwerken (b.v. door de nachtzorg door gezamenlijke thuiszorgpartijen aan te bieden).

De kern van iedere opdracht is steeds weer: hoe wordt het beter voor de cliënt/patiënt, hoe wordt het leuker voor de medewerker en hoe blijft het betaalbaar.

Corona

Medewerkers en collegae typeren Alice, zoals o.a. in de kaartjes bij haar afscheid van haar vorige opdracht staat beschreven, als ‘altijd in balans’. Dat was in het afgelopen jaar, met Corona, ook wel nodig. Dit had niet alleen grote impact op cliënten die verbleven in instellingen maar ook op de medewerkers, ook in de langdurige zorg.

Het is dan van belang om je collegae hierin te kunnen ondersteunen maar ook om zelf fit te blijven. Bezoek aan de locaties was vaak niet mogelijk, dat maakte dat er lange dagen achter het beeldscherm werden doorgebracht. Dan is het van belang dat je zelf ook fit blijft, daarom doet Alice zelf aan hardlopen en yoga.

Tips voor beginnend ZZP-er

Onderzoek waar je blij van wordt en belemmer jezelf niet te veel door de lat te hoog te leggen. Als je ook maar iets beter dan anderen bent, weten je klanten je wel te vinden. Blijf hierin ook trouw aan je eigen visie en aanpak, in overleg met je klant kom je er meestal uit. Zo niet, dan is dat beter, dan iets doen wat niet bij je past.

Netwerk

Vanaf het begin is Alice lid van OverWerken. Binnen Ooststellingwerf is zij ook lid van de Lionsclub Ooststellingwerf. Verder is zij lid van de Orde van Organisatieadviseurs (OOA), om geïnspireerd te blijven en ook zelf te blijven ontwikkelen.