Publicaties van Overwerkers

in de gemeentelijke nieuwsbrief

Edith Benedictus

Netwerk Overwerken is een vereniging voor en door zelfstandig professionals en ondernemers met een klein personeelsbestand die zijn gevestigd in de gemeente Ooststellingwerf.

Met ruim 70 leden en een vooraf vastgesteld jaarprogramma creëren wij een ondernemers vriendelijke omgeving en organiseren wij bijeenkomsten, waarin de thema’s Informatie & Educatie, Oriënteren & Delen, Verbinden & Netwerken en Binden & Boeien centraal staan.

In deze nieuwsbrief stellen we u één van onze leden voor met zijn of haar unieke verhaal. Ditmaal is het Edith Benedictus van Glasatelier Benedictus.

Hoe het begon

Hoewel Edith altijd al graag met de handen werkte, ging de opleiding eerst in een andere richting, namelijk HBO sociaal cultureel werk. Met dit als basis werd ze vaardig in het geven van communicatietrainingen en teamontwikkeling.

Echter het creatieve in Edith bleef trekken (het zat zeker in de genen, want haar opa schilderde veel en graag) en ze volgde de opleiding op de kunstacademie, waar het werken met kneedbare materialen, zoals klei haar trokken, echter ze miste in dit materiaal de heldere tinten, die met glas wel te bereiken zijn. Om het werken met glas in de vingers te krijgen volgde ze verschillende cursussen in Amsterdam.

In 2000 (gecoacht door haar man Jacques) begon Edith definitief als (parttime) kunstenares in glas

De plek

Wie vanaf de N381 richting Appelscha gaat, ziet na een paar honderd meter aan de linkerkant een uitnodigend pand liggen met in de tuin een aantal aansprekende glas kunstwerken.

Het pand heeft Edith samen met haar man Jacques ontwikkeld, die helaas tijdens het bouwproces overleed.

Ook de galerie binnen geeft een goed beeld van het oeuvre van Edith.

Van communicatie tot kunst

De inspiratie voor haar werk haalt ze uit de communicatie met de opdrachtgever en samen met een thematisch aanpak, wordt het kunstwerk ontwikkeld. Eerst op papier of karton wordt de ruwe vorm geschetst. Dit kan abstract of beeldend zijn en in samenspraak met de opdrachtgever komt uiteindelijk de eindvorm tot stand.

Edith laat zich niet begrenzen. Wil het materiaal in eerste instantie niet, wat de kunstenares voor ogen heeft, dan wordt er net zo lang gezocht tot het ontwerp met de techniek past en dat betekent, dat er wel eens iets stuk gaat …

Op persoonlijke titel heeft Edith van echte personen portretten gemaakt van elk levensjaar 1 portret terugtellende van 83 jaar (53 portretten zijn nu gereed).

De techniek

Om met glas te kunnen werken, moet men een goede kennis hebben van de eigenschappen van glas en in combinatie met de technische mogelijkheden creëert dit een procesaanpak, die met vallen en opstaan zich ontwikkelt.

De basis gereedschappen zijn zaag-, boor- en slijpmachine, maar in de zelfontworpen oven van 3 meter lengte vindt de belangrijkste en laatste stap van het wordingsproces plaats, namelijk het samensmelten van de diverse glassoorten.

Edith gebruikt 2 basistechnieken.

Ten eerste glasfusing. Van 1 tot 18!! lagen glas (3 mm dik) wordt door middel van een smeltproces een geheel gemaakt. Het opwarmen en weer afkoelen kan tot enkele weken duren

Een ander techniek is paté de verre. Hierbij wordt een glaspasta verwerkt (gestampt glas met een bindmiddel) en dit geeft weer heel andere mogelijkheden bijv. 3-dimensionale kunst

Toekomstplannen

  • Edith wil zich nog verder ontwikkelen in de techniek (bijvoorbeeld: hoe maak je een betere sokkel) en daarnaast is 3D een van de mogelijkheden tot verder ontwikkeling.
  • Uitdagingen zijn een van de drijfveren van Edith.
  • Door haar naamsbekendheid blijven nieuwe opdrachten nog regelmatig binnenkomen.

Netwerk

  • Glasleveranciers zijn erg belangrijk, zowel technisch als met ideeën.
  • Daarnaast geven familie en vrienden om haar heen veel steun

Tips voor (beginnend) ZZP’er

Als je in de kunst als ZZP’er wilt beginnen, dan moet je je realiseren, dat slechts 2% van de kunstenaars van hun kunst kunnen leven, dus een baan ernaast is van belang.