Publicaties van Overwerkers

in de gemeentelijke nieuwsbrief

Ewald van der Blij

In deze nieuwsbrief stellen we u één van onze leden voor met zijn of haar unieke verhaal. Dit keer is het ondernemer Ewald van der Blij.

Opleiding:

De opleiding mbo-kunstacademie (tekenen/ schilderen) was de brug naar de latere beroepskeuzes.

Carrière:

Na de kunstacademie, zag Ewald wel in dat hij met zijn talent niet richting de kunst moest gaan, maar dat hij een veelzijdig en creatief iemand is blijkt wel uit zijn carrière.

 • 1980: reclame schilder
 • 1991: supermarkt eigenaar c1000
 • 1997: Opknappen/ hergebruiken van computers
 • 2002 – heden : Beheerder camping (samen met zijn vrouw)
 • 2002 – heden: Reclamedrukker “De plakletter”.
  Hier heeft de opleiding op de kunstacademie meerwaarde. Het omzetten van het idee van een klant naar het gewenste eindresultaat (wat niet altijd duidelijk van tevoren vaststaat) vereist naast creativiteit een goede kennis van materialen en technieken.
  Het hele proces wordt door Ewald verzorgt en uitdagingen worden omgezet in praktische oplossingen op alle mogelijke materialen.
  Leuk te weten, dat Ewald klussen heeft gedaan voor Jan Kruis de bekende tekenaar van Jan, Jans en de kinderen. Doordat Ewald tegenover hem woonde en een aanvullende vakkennis had, was het een professionele match.
  Een leuke anekdote: Ewald moest eens de rode MG van Jan Kruis aanduwen en na een tijdje bleek, dat de handrem nog aangetrokken was…
 • 2007 – heden: Productie en verkoop van koptelefoons voor het onderwijs (“monopolist ”in Nederland). Dit komt omdat scholen een nichemarkt is, maar nog meer omdat Ewald goed geluisterd heeft naar de wensen van de scholen vooral ten aanzien van robuustheid en gebruikersgemak

Ondernemer:

In het overzicht hiervoor is duidelijk te lezen, dat Ewald een multifunctionele ondernemer is, die door de keuze van zijn activiteiten (camping, computers, drukwerk, koptelefoons) aan risicospreiding heeft gedaan, wat hem tijdens de Corona periode zeer heeft geholpen.
Ewald gaat niet voor groei, want dan zou met zich meebrengen dat hij werknemers zou moeten werven, opleiden en aansturen en daar voelt hij zich niet happy bij. Zelf doen staat bij Ewald voorop.

China

Na de Corona tijd bezoekt Ewald zijn leveranciers van koptelefoons voor het eerst, samen met zijn zoon. Een van zijn speerpunten is afdwingen, dat de leverancier minder vervuilende grondstoffen gebruikt. Door de jarenlange relatie is dat een realistisch doel. Daarnaast heeft Ewald met de leverancier vandaalbestendige koptelefoons ontwikkeld.

Toekomst:

Ewald (62 jaar) heeft veel lol in de beide werkzaamheden (drukwerk en in/verkoop van koptelefoons) en werkt zeker niet naar zijn pensioen toe. Hij wil ook daarna nog actief blijven.

Hobby’s:

De uitdagingen in zijn werk.

Netwerk:

Omdat Ewald en gezin sinds december 2022 in Appelscha wonen, wilde hij zijn lokale netwerk opbouwen. Via sportschool Flapper fitness kwam netwerk OverWerken op zijn pad. Het sparren met collega-ondernemers ziet hij als een van de mogelijkheden met netwerk OverWerken.