Publicaties van Overwerkers

in de gemeentelijke nieuwsbrief

Frans Hamstra

Ditmaal is het woord aan Frans Hamstra van Drietachtig B.V.
De naam van zijn bedrijf vraagt om uitleg:

De naam van zijn bedrijf vraagt om uitleg:

 • Drietachtig staat voor extra power, zoals 380 Volt;
 • Symbolisch staat 380 voor even verder kijken dan je comfortzone, je eigen cirkel. Deze heeft 360 graden, maar als je wilt innoveren, dan moet je even buiten je gezichtsveld kijken.

Ontwikkeling

Na afronding van zijn HBO Marketing in ‘92 heeft Frans zich ontwikkeld van sales, implementatie en toepassen van CRM in middelgrote en grote organisaties naar innovatie adviseur MKB en projectmanager bij een multinational in de bouw. In 2009 heeft hij de stap gemaakt om zelfstandig verder te gaan. Een wens die er vanaf het begin al was.
Meer tijd voor het gezin, minder tijd in de auto en weer onafhankelijk zijn. Dat waren de belangrijkste redenen voor deze stap. Een goede keuze. Sindsdien is er geen dag zonder opdracht voorbij gegaan. Gelukkig wel tijd voor thuis, vakantie, golfen en motorrijden.
“Ik wil alleen nog in Noord Nederland werken” zegt Frans op de vraag wat zijn werkgebied is. “Ik ben hier opgegroeid en teruggekomen in 2001. Het Noorden is prachtig en er liggen meer dan genoeg uitdagingen en kansen voor mij”. Een goed opgebouwd netwerk helpt natuurlijk in de werving van nieuwe opdrachten.

Mobiliteit

Sinds 2016 werkt Drietachtig vooral aan projecten en programma’s die een boost geven aan de leefbaarheid in en bereikbaarheid van Noord Nederland. Zoals het hub programma(externe link) in Groningen en Drenthe: “sinds 2019 hebben we 57 hubs in Groningen en Drenthe gerealiseerd. Plekken waar alles bij elkaar komt om prettig, snel en comfortabel te reizen. Je e-bike veilig stallen en opladen, snel OV, je auto opladen, pakketservice, toilet, etc.”
Een ander programma is een vervolg op de autonome schuttle in Appelscha: autonoom vervoer(externe link) (weg, water, lucht en spoor) in de drie noordelijke provincies. “Inmiddels wordt er met een automatische trein gereden, vliegen we met drones, gaan we een lijnbus uitrusten met software om autonoom te kunnen rijden en zijn we ook op het water actief. In alle projecten en programma’s werk ik samen met bedrijfsleven en overheid.”

Startup

Daarnaast is hij mede oprichter van Drone Delivery Services BV. Met deze startup worden binnenkort de eerste goederen door de lucht getransporteerd. Komende jaren maken we veel testvluchten over steeds langere afstanden. Out of sight vliegen is cruciaal en dat mag nog slechts beperkt. Wij willen startklaar zijn zodra de wetgeving commerciële vluchten toestaat.

Blijfhierwonen.nl

Samen met twee ondernemers is hij initiatiefnemer van Tinyhouses voor jongeren in Makkinga. “Het idee ontstond tijdens het bekende borrel moment. Jongeren vinden geen woning meer in het dorp terwijl een groot deel hier graag wil blijven. En als dorp en gemeente zouden wij dat ook moeten willen. Jongeren zijn de link naar de ziel van het dorp. Wij willen een plek in het dorp creëren waar zij zelfstandig hun toekomst kunnen starten tegen redelijke kosten. Uiteraard hebben wij de jongeren hierbij betrokken wat geresulteerd heeft in een compleet projectplan, visualisatie en begroting. En ja, het is haalbaar en realistisch. We richten binnenkort de stichting op en gaan van start.

Over 5 jaar

Zijn er dan nog plannen voor de toekomst? “Jazeker, vorig jaar ben ik een zoektocht gestart naar het overnemen van een bedrijf, alleen of met een partner. Dat is wel mijn grote wens. Gemakkelijk is het niet om iets te vinden. De leuke bedrijven gaat vaak via het netwerk. Daar moet ik tussen zien te komen. Als iemand tips heeft dan kunnen ze contact met mij opnemen”.

Tips voor (beginnend) ZZP-er

 • Durf hulp te vragen;
 • Financiën op orde;
 • Werk aan een netwerk;

Krijgt een brede grijns van

 • Op de eerste plek zijn gezin (vrouw en 3 kinderen). Twee van de kinderen zijn dit jaar afgestudeerd: kunstacademie ArtEz en RUG Milieu- en Natuurkunde. De jongste is van het ambacht: metaal, lassen, motoren en gaat stage lopen bij Frisian Motors;
 • Projecten en programma’s die verder zijn gegaan na zijn vertrek, zoals bijvoorbeeld het accelerator programma BeStart.nl in Fryslân;
 • Een mooie rit op de Harley;

Netwerk

 • Onderhouden van contacten vind hij één van de leuke onderdelen van zijn werk. Zo nu en dan even een telefoontje, contact via LinkedIn, lunchen of even een bakkie doen. Om hier en daar een extra zetje te geven aan ontwikkelingen heb je elkaar nodig of kun je elkaar helpen. Het is over en weer. Dat maakt het ook leuk;
 • Acht vrienden, ik wil het geen netwerk noemen. Sinds de eerste dag op de HEAO kennen wij elkaar, inmiddels 33 jaar. De perfecte groep voor echte feedback, delen en gezelligheid;
 • Leuk weetje is, dat Frans medeoprichter is van OverWerken en dat hij blij is met de huidige initiatieven bij OverWerken