Publicaties van Overwerkers

in de gemeentelijke nieuwsbrief

Jan Peter Smit

In deze gemeentenieuwsbrief stellen we u één van onze leden voor met zijn of haar unieke verhaal. Ditmaal is het Jan Peter Smit van XL Training en Coaching.

Hoe het begon

Er zijn mensen, die al op jonge leeftijd weten, wat ze willen worden en Jan Peter is daar een goed voorbeeld van. Jan Peter wilde van jongs af aan in het onderwijs. Dus begon hij zijn loopbaan als docent economie bij een ROC In Groningen (MBO administratie en /detailhandel).

Na 10 jaar volgde er toch een switch naar een hele andere omgeving, namelijk de financiële wereld/ Hij begon als adviseur, maar al snel werd hij gevraagd om collega’s te inspireren en op te leiden. Al snel werd Jan Peter toegevoegd aan het management van ING en kreeg zo de kans zijn management vaardigheden verder te ontwikkelen. In die hoedanigheid startte hij ook weer opleidingstrajecten. Na een reorganisatie in 2014 was er geen plek meer voor hem. Al snel werd hij gevraagd als consultant/trainer/coach door een internationale Sales Consultancy organisatie. Hij verkocht ontwikkelingstrajecten, op het gebied van verkoop en management, aan corporate organisaties.

In 2020 begon het werken in loondienst te knellen. Ondanks de spanning, die dit met zich meebrengt, waren de voordelen van zelfstandig ondernemerschap voor Jan Peter doorslaggevend. “Eigen baas” zijn betekende voor hem zelf de keuze voor klussen bepalen, zelf werk- en vakantie tijd bepalen en een eigen (ook lokale) invulling geven aan de inhoud van de ontwikkelingstrajecten.

Wat doet Jan Peter Smit

Mensen en organisaties beter maken op het gebied van persoonlijke verkoop- en managementvaardigheden en communicatie.

Wat is de aanpak van Jan Peter?

 • Aandacht voor de persoon staat voorop. Door de competenties van de persoon goed te analyseren, de persoonlijke wensen en de persoonlijke karaktertrekken goed in kaart te brengen kan een ontwikkeltraject op maat worden samengesteld.
 • Trainingen zijn vooral praktisch van aard. Mensen leren door doen!
 • Ontwikkeltrajecten zijn heel resultaatgericht. Hierover kunnen heldere afspraken gemaakt worden.

Een aantal belangrijke (persoons) kenmerken gebruikt Jan Peter in zijn werk:

 • Hij zegt wat hij doet en doet wat hij zegt.
 • Transparant in communicatie en proactief in handelen.
 • Nieuwsgierig en betrokken bij elke klant/prospect.
 • Dwingt wederzijdse commitment af.
 • Doet goed vooronderzoek naar een potentiële klant.

Toekomstplannen

Erg belangrijk voor Jan Peter is het hebben van plezier in zijn werk. Een goede balans tussen werk en vrije tijd is hiervoor mede bepalend. Juist daarom heeft hij ervoor gezorgd dat er een mogelijkheid is om vanaf zijn 60e zou kunnen stoppen met werken. Of hij dit doet, is nog niet duidelijk. Maar “het heilige moeten” is er dan wel vanaf. Hij kan vanaf dat moment nog kritischer zijn op welke klussen hij aanneemt.

Hobby’s

Jan Peter heeft veel hobby’s:

 • Wandelen. Wekelijks wandelt hij samen met zijn vrouw heel wat kilometers in de omgeving van Appelscha. Deze zomer plant hij een wandeling van Braunschweig naar Venlo in de voetsporen van zijn vader, die deze tocht van 435 km aan het einde van de Tweede Wereldoorlog moest maken.
 • Muziek maken. Dit is zijn passie. Luister naar een van zijn liedjes Zunlicht(externe link) van de tweekoppige band Driefzand. En luister naar een totaalbeeld(externe link) van wat Jan Peter met zijn kompaan gecomponeerd heeft.
 • Wijnen. Jan Peter houdt van wijn. Hij heeft er zelfs een onderneming in wijnen gehad. Hiermee verzorgde hij al eens een wijnproeverij voor Netwerk Overwerken. Omdat hij in diezelfde periode de kans kreeg om als trainer aan de slag te gaan, bleef van zijn onderneming alleen een webshop over. Het gemis aan persoonlijk contact met  klanten was de voornaamste reden om deze webshop uiteindelijk toch te verkopen
 • Familie. Een levendig gezin met een echtgenote, 3 zonen en 2 schoondochters houdt hem ook wel bezig. Altijd wel iets te doen. Ook hierbij spelen samen plezier (en muziek) maken een grote rol.
 • Vissen. Als je Jan Peter kent is dit misschien niet de meest voor de hand liggende hobby, maar juist dit zorgt voor de broodnodige balans van inspanning versus rust.

Netwerk

Heeft voor zichzelf als doel om elke dag een nieuw contact te leggen, waarbij LinkedIn de voornaamste bron van informatie is. Hieruit blijkt, dat Jan Peter een goede discipline aanhoudt.

Het netwerk Overwerken heeft hij nog niet maximaal benut. Dit heeft zeker te maken met de periode van coronabeperkingen. Hij ziet zeker de positieve kanten en kansen van dit netwerk en stelt zich dan ook graag beschikbaar als sparringpartner.

Tips voor (beginnend) ZZP-er

 • Heb plezier in de dingen, die je doet.
 • Werk gedisciplineerd; kom afspraken na.
 • Communiceer altijd heel duidelijk (ook als afspraken niet of later nagekomen kunnen worden)
 • Analyseer achteraf altijd goed het proces binnen een project; wat ging goed, waar is iets te verbeteren? Vraag dit ook aan je klanten en trek hier lering uit.