Publicaties van Overwerkers

in de gemeentelijke nieuwsbrief

Marjan Groen

In deze gemeentenieuwsbrief stellen we u één van onze leden voor met zijn of haar unieke verhaal. Ditmaal is het Marjan Groen van kapsalon en haarstylist Knip&Zo te Appelscha.

Het begin

Voor Marjan is het kappersvak de ideale baan. Van jongs af had ze interesse voor dit vak en als je het omgaan met mensen ook als leuk en uitdagend ziet, dan heb je de ideale baan.

Vanaf 1990 knipt Marjan; eerst in Oldeberkoop, daarna als tussendoortje peuterleidster, maar het vak en de zelfstandigheid erin bleef trekken, zodat ze sinds 2006 een eigen zaak heeft in Appelscha.

Waarmee bindt ze de klanten?

Het team (twee kapsters: Marjan, collega Margreet en stagiaire Esmee) biedt alles wat een veeleisende klant kan vragen. Vele stijlen zijn mogelijk, elke kleur die je wilt en gratis daarbij een kopje koffie of thee en persoonlijke aandacht. Zoals Marjan zegt: de klant moet met een glimlach weer naar buiten.

Het vak vereist, dat je bij blijft qua mode en nieuwe trends, dus regelmatig worden cursussen gevolgd om iedere klant goed te blijven bedienen. Marjan neemt de tijd om goed te begrijpen, wat een klant wil. Een voorbeeld daarvan is, dat tijdens de recente olympische spelen een klant in zijn haar de olympische ringen kreeg; over creatief gesproken! Maar minder exotisch heeft ook haar volle aandacht.

Corona perikelen

In het gesprek met Marjan merk je, dat ze er gelaten onder is, maar het vreet energie om positief te blijven. De timing om vlak voor de kerst de tent te moeten sluiten, is zeer zuur. Elementen van onmacht, onrechtvaardigheid, het missen van structuur en onbalans in het dagelijkse ritme hebben haar fors geraakt.

Gelukkig werd een week na dit interview bekend, dat de kappers weer los mochten, zodat Marjan weer kan doen, waar ze goed in is, namelijk knippen.

Toekomstplannen

  • Gezond blijven, ontspannen (blijven) werken.
  • Doorgaan en plezier houden in het werk als zowel het ondernemers leven.

Netwerk(en)

  • Lid van de ANKO (Algemene Nederlandse Kappers Organisatie).
  • Daarnaast is Marjan actief betrokken (middels de werkgroep) bij het Netwerk Overwerken en zorgt mede voor een aantrekkelijk programma voor de leden.
  • Tevens is ze lid van de ondernemersvereniging in Appelscha.

Tips voor (beginnende) ZZP-er

  • Ga voor je job.
  • Straal uit waarom klanten bij jou moeten komen en niet bij een ander.