Publicaties van Overwerkers

in de gemeentelijke nieuwsbrief

Oege Rozenberg

In deze gemeentenieuwsbrief stellen we u één van onze leden voor met zijn of haar unieke verhaal. Ditmaal is het Oege Rozenberg van loodgietersbedrijf Rozenberg in Appelscha.

Van werknemer tot zelfstandige ondernemer

Van jongs af aan heeft Oege belangstelling gehad voor elektronica en dat bleek met name toen hij de ether onveilig maakte met een geheime zender. Hij werd een aantal keren uit de lucht gehaald met uiteraard de bijbehorende boete.

Hierna werd Oege serieuzer (kwam misschien door de militaire dienst) en kreeg werk bij verschillende bedrijven (Waninge, Everaarts, van der Velde).

Een leidraad voor verandering van werkgever was de aversie, die Oege had bij te stringente leiding, wat uiteindelijk in 2000 ertoe leidde, dat Oege 2 dagen als ZZP’er begon (3 dagen in loondienst); maar dit werd al snel uitgebouwd tot een volledige ZZP baan.

De focus lag in het begin op zinkwerk en dakbedekking, maar verschoof in de loop van de jaren naar installatietechniek (met name cv-ketels) en nu natuurlijk in de huidige tijd de complete installatie van warmtepompen.

Ontwikkeling

Voor installatietechniek was en is regelmatig bijscholing nodig. Een goede loodgieter heeft minstens 5 jaar nodig om alle ins en outs van dit vakgebied te doorgronden.

Daarnaast heeft Oege de opleiding tot koelmonteur gevolgd en is ook leermeester elektronica. Ook voor de nieuwe trend van warmte pompen en steeds complexer wordende installatie moet Oege regelmatig zich (laten) bijscholen. Een fascinerend onderdeel van zijn beroep is het contact met allerlei soorten mensen (klanten, leveranciers, collega’s) en daarbij is zijn geduldig aard erg nuttig. Hij merkt op, dat door de toenemende schaarste aan vakkundig personeel, de kans op beunhazen toeneemt, wat natuurlijk jammer is voor deze beroepsgroep (en potentiële klanten). Door zijn natuurlijke nieuwsgierigheid is Oege niet bang om ook wat complexere projecten aan te pakken en laat ook nieuwe ontwikkelingen niet aan zich voorbijgaan. De noodzakelijke administratie heeft Oege deels uitbesteed aan zwager.

Locatie

Het bedrijf ligt aan een mooie plek aan de vaart en het pand bezit voldoende ruimte voor al het materiaal wat nodig is om de opdrachten te kunnen maken en dat is in de huidige tijd cruciaal. Voor de locatie en beheer van grondstoffen en materialen heeft Oege zijn eigen systeem ontwikkeld en dat werkt (naar zijn zeggen) naar alle tevredenheid voor hem.

Netwerk

 • Collega’s (met name in samenwerking voor grotere klussen)
 • Leveranciers (voor ontwikkelingen in het vakgebied), zoals
  • Wr-gruppe duitsland (garantiewerk sanitair oa Villeroy & Buch ,Damixa etc)
  • Remeha (Service en onderhoud cv ketels en warmtepompen)
 • OverWerken (voor de ontspanning)

Toekomst

Een ding is zeker. Oege is een echte ZZP’er => dus voor hem geen personeel met alle gedoe, wat daarbij hoort. Wel realiseert hij zich, dat in een veranderde markt, (bij)scholing cruciaal is en kwaliteit blijft gaan voor kwantiteit. Daarnaast is gezond zijn en blijven erg belangrijk. Meer weten over dit bedrijf, ga naar de website: looro.nl

Tips voor (beginnend) ZZP’er

 • Neem een arbeidsongeschiktheid verzekering.
 • Heb lef.
 • Geniet van je vak.
 • Zorg voor een goede boekhouding.
 • Afspraken met klanten vastleggen; niet vertrouwen op de blauwe ogen.
 • Zorg voor goede Algemene voorwaarden met verwijzing naar je website.