Publicaties van Overwerkers

in de gemeentelijke nieuwsbrief

Robert Wierenga

In deze gemeentenieuwsbrief stellen we u één van onze leden voor met zijn of haar unieke verhaal. Ditmaal is het Robert Wierenga van Wierenga Reclame.

Opleiding

Robert heeft de eerste vakbeginselen geleerd als intermediair op het Grafisch Lyceum te Zwolle.

Na de opleiding volgde een baan in zijn vakgebied bij het grote Ogilvy als account executive, daarna bij INITIO DBK. Beiden in Groningen. Na een korte onderbreking kwam er een vervolgbaan als account manager bij Van der Veen keukens. Maar… het grafische vak begon toch te trekken en te kriebelen en ging hij in 2003 als ZZP-er in deeltijd aan het werk in het grafische vak. Het reclamebureau van nu was geboren. Uiteindelijk leidde dit tot 100% zelfstandigheid in 2016.

Wat doet Robert?

Verbazingwekkend hoeveel verschillende vaardigheden nodig zijn om zijn reclamevak uit te oefenen. Robert houdt zich voornamelijk bezig met het ontwerpen van allerhande producten, regelt het drukwerk, is bij klanten bezig met signing (o.a. plakken van wanden en deuren) en vliegt af en toe met zijn drone voor mooie foto’s of video’s. Maar wat met name interessant is is het maken van een website vanaf schets naar een goed werkend product.

Het heeft een kunstzinnig aspect; hoe maak je een website die aanspreekt: die mensen als het ware naar zich toetrekken. Hoe verleid je website-bezoekers tot het overgaan naar actie?

Daarnaast moet een creatieve websitebouwer zich in kunnen leven in de psyche van de website-bezoeker en hem verleiden tot verder speuren op de site. Wat vindt een klant plezierig? Wat trekt een klant aan? Daarnaast moet er ook aan de wensen van de eigen klant gedaan worden.

Om de creatieve kant en de praktische kant goed te verbinden, moet je minimaal technisch goed onderlegd zijn, zeer creatief zijn én punctueel werken, want elke detail telt. Hoe kom je van een concept tot een afgerond geheel?

Een voorbeeld van zo’n detail is de zoekstructuur van een website. Je kunt via het menu op de juiste plek komen, maar er is een groep mensen, die meer intuïtief zoekt (visueel) en die moet ook op een prettige manier in een website navigeren. Belangrijk om te weten, wat je doelgroep is!

Robert vertelde dat hij een beelddenker is, wat betekent, dat in gesprekken met de klant er al een visueel verhaal ontstaat hoe het er in de toekomst uit moet zien; een benijdenswaardige vaardigheid. Hij noemt zichzelf een creatieve chaoot, maar blijkbaar gaat dat toch gepaard met structureel werken aan een goede oplossing voor de klant.

Toekomstplannen

 • Robert heeft nog ideeën genoeg voor zijn klanten. In ieder geval bijblijven in de ontwikkelingen in de online wereld.
 • Graag zou hij met zijn zoon Damian de foto- en videografie verder willen ontwikkelen.
 • Klanten zullen in de toekomst meer en meer vragen naar interactieve onderdelen op hun websites. De technische uitvoering van de (nieuwe) interactieve onderdelen wil Robert nog beter beheersen.
 • Kijkend buiten zijn vakgebied, dan lijkt hem uiteindelijk een baan als creatieve leraar ook leuk.
 • Ook een wens is uitbreiding van het kantoor, waarbij een betere ontvangst van klanten voorop staat.

Netwerk

 • Robert is één van de eerste leden van het netwerk OverWerken.
 • Lid van vrijwilligers van VV Stânfries, waar hij onder andere de website beheert.
 • Bestuurslid van TIP (toeristisch informatie punt) Appelscha

Tips voor (beginnend) ZZP-er

 • Ontwikkel jezelf in je hobby, wat later je vakgebied kan worden
 • Ga ervoor met passie, hou je doel open en focus je niet kapot op één onderdeel, ontwikkel je!
 • Wees zeker niet bang om fouten te maken, want dan leer je niet!