Publicaties van Overwerkers

in de gemeentelijke nieuwsbrief

Wietze en Stephan Jongsma

In deze gemeentenieuwsbrief stellen we u één van onze leden voor met zijn of haar unieke verhaal. Ditmaal zijn het Wietze en Stephan Jongsma van Jongsma Engineering Solutions BV.

Aan de keukentafel

Vader en zoon; een veteraan en jeugdig elan. Vader heeft het gemaakt; de zoon begint net met zijn avontuur (in het zakenleven).

Het interview was afgesproken met Wietze, maar aan de keukentafel ontspon zich een gesprek samen met Stephan over zakendoen, netwerken, sport, gezondheid en er werden veel “wijsheden” uitgewisseld. Welke fouten zou je moeten vermijden en waar leer je van.

Stephan bepaalt voorlopig zijn eigen koers als zzp-er, maar wel op dit moment in het bedrijf van zijn vader. Een unieke samenwerking die vader en zoon op dit moment hebben.

Hoe het begon

De zuivelschool in Bolsward was het startpunt van Wietze zijn carrière in de zuivel.

De lijst van werkgevers is te lang om hier allemaal te beschrijven, maar via productiechef bij Campina, assistent directeur bij de ZOH, key account manager bij Unilever kwam Wietze op een punt, dat hij voor zichzelf wilde beginnen en hij deed dat in 2004. Spannende tijden braken aan, want wie is Wietze en wat is zijn meerwaarde?

Netwerken, potentiële klanten benaderen / bewerken en betrouwbare partners vinden; dat was de opgave in het begin.

Wat doet Jongsma Engineering Solutions BV?

Door de jaren heen is de focus volledig op de zuivelindustrie komen te liggen. Dat Wietze zijn plek heeft gevonden, blijkt uit het groot aantal projecten, waaraan hij heeft meegedaan. Iedereen, die langs de A7 rijdt bij Heerenveen kent Fonterra, Royal Aware en Ausnutria.

Wietze vertegenwoordigd en werkt samen met een aantal cruciale en betrouwbare partners, die nodig zijn om bijvoorbeeld een kaasfabriek in te richten. Zijn partners verbindt hij met het zuivelnetwerk dat hij door de vele jaren heen heeft opgebouwd. Hij combineert zijn kennis van de zuivelindustrie met zijn sterke punten: Netwerken opzetten en onderhouden (zowel zakelijk als privé) en kansen zien, waar anderen afhaken. Dit vereist goed ondernemerschap en lef.

Toekomstplannen

Wietze heeft van zijn passie zijn werk gemaakt. Hoelang Wietze nog actief blijft voordat hij met pensioen gaat en hoe en of Stephan in de opvolging een rol gaat spelen moet in de komende jaren blijken.. Met zijn opleiding in de voedingsmiddelentechnologie én International Business & Management is in ieder geval een goede basis gelegd voor mogelijke opvolging en/of partnerschap.

Netwerk

In het gesprek met Wietze blijkt, dat netwerken (naast vakinhoudelijke kennis) de kern is van zijn bedrijf.

Een aantal voorbeelden, Wietze Jongsma is:

  • Bedenker/initiatiefnemer van het collectief Denken Delen Durven Doen
  • Voorzitter De Zilveren Bal
  • Lid VNO NCW
  • Lid Netwerk OverWerken
  • Lid CCO
  • Lid Frisian Dutch Dairy network

Tips voor (beginnend) ZZP-er

  • Luister goed naar jezelf; voel zelf of het goed is wat je doet (dit hangt niet af van anderen).
  • Wees niet bang om je kwetsbaar op te stellen.
  • Durf te delen, waardoor je kunt vermenigvuldigen.