Publicaties van Overwerkers

in de gemeentelijke nieuwsbrief

Wim van Riezen

In deze gemeentenieuwsbrief stellen we u één van onze leden voor met zijn of haar unieke verhaal. Ditmaal is het Wim van Riezen van De Jongens van Outdoor.

Hoe het begon

Op een dag in April 2005 hadden Jan de Roos en Silphen Dijksta, ondersteunt door een fles Beerenburg, een idee om buitensport bedrijf te starten. Met een 6000 ha. bos moesten er kansen zijn. Met ingang van 1 mei 2005 was Appelscha-Outdoor een feit.

Wim (als 15jarige CIOS-er) werd in de kleedkamer bij Stânfries gevraagd om af en toe te komen helpen. In 2008 werd het Klimpark op de Roggeberg gebouwd om de verblijfs- en dagtoerist een klimactiviteit te kunnen bieden. Eind 2009 haalde Wim zijn CIOS diploma en kreeg een contract bij de Jongens van Outdoor voor 24 uur.  In 2012 ontstond de mogelijkheid om een klimbos aan de bosrand van de Boerestreek te realiseren. Wim werd partner in dit bos om hem zo meer aandeel te geven en te betrekken bij de organisatie. In 2016 werd Wim een vennoot en in 2017 realiseerde het drietal een eigen thuisbasis aan de Boerestreek.

Wat doen de Jongens van Outdoor

De Jongens organiseren activiteiten/evenementen voor jong en oud. Een dagdeel of meerdaagse, voor individuen of grote groepen. Dat kan een  standaard programma zijn of toegesneden op de specifieke wensen van de gast.

Het is veel om allemaal op te noemen, maar de kern is actief bezig zijn. Klimmen, fietsen, kanoën, hiken, boogschieten, klootschieten etc. Een en ander wordt volledig verzorgd en ontzorgd vanaf het moment dat je aankomt tot het moment dat je vertrekt. De inwendige mens wordt zeker niet vergeten.

Personeelsbeleid

Zoals gezegd, het aanbod (soort programma, aantal deelnemers en volume per dag) is zeer divers. Dat betekent dat het personeel zelf sturend/zelf organiserend moet zijn en daarnaast klantvriendelijk, service gericht, veilig en klant ontzorgend moeten kunnen werken. Dit gaat niet vanzelf. In het gesprek met Wim bleek dat ook over het personeelsbeleid goed is nagedacht. We praten hier over een 30-tal medewerkers (vrijwel allemaal parttimers)

Wat zijn de aspecten, waarop wordt gelet en getraind?

Focus op gedrag

  • Behandel mensen, zoals jezelf behandeld wilt worden
  • Teambuilding via uitjes
  • Evaluatie na elk evenement: wat ging goed en waar te verbeteren
  • Laagdrempelige directe aansturing

Opleiding

De leiding van De Jongens organiseren en verzorgen diverse trainingen, zoals

  • Hoe ga je om met gasten
  • Branche gerichte EHBO
  • Hoe werk je in teams

De Jongens van Outdoor zijn een erkend leerbedrijf voor het MBO/HBO.

Toekomstplannen

Met de groei van De Jongens ziet Wim zijn rol ook veranderen. Meer bestuurder, nog meer nadenken over welke strategie gevolgd moet worden om kwaliteit te verbeteren en te ontwikkelen als bedrijf. Ideeën zijn er genoeg. De horeca door ontwikkelen tot een goede lunch en borrel locatie. Dé locatie om te vergaderen, bijeenkomsten te organiseren. Zeker ook de toerist en lokale bevolking te bedienen. Het klimbos uitbreiden, zodat een regelmatige gast steeds weer nieuwe klimervaringen kan beleven. In de groei zal ook de mogelijkheid ontstaan om meer personeel in vaste dienst te nemen. En Wim denkt in de bosrijke omgeving ook nog aan een waterskibaan!! Dit plan is in het verleden al eens ingezet maar is helaas geëlimineerd.

Netwerk

De Jongens hebben een groot lokaal netwerk en dat is een bewuste keuze. Camping de Roggeberg, boscamping Appelscha, Alkenhaer, de verschillende groepsaccommodaties, buurman Fietsverhuur Kramer, bar Le Coq, Bakker de Vent en keurslager Nicolai, noem maar op! Dus eigenlijk de hele Boerestreek en ruim eromheen. Samen kom je verder en ieder collega heeft zijn kwaliteit. Schoenmaker blijf bij je leest en gun elkaar de handel

Daarnaast is Wim ook voorzitter van de voetbalclub Stânfries. Deze rol is niet onlogisch als je verbinden als een van je kernwaarden ziet.

De Jongens werken ook hard mee aam het verbeteren van het toeristische klimaat van de Boerestreek en alles er omheen

Tips voor (beginnend) ZZP-ers

  • Wees zuinig op jezelf en je personeel
  • Wees flexibel in denken en handelen