Publicaties van Overwerkers

in de gemeentelijke nieuwsbrief

Pieter Zijlstra

In deze nieuwsbrief stellen we u één van onze leden voor met zijn of haar unieke verhaal. Ditmaal is het Pieter Zijlstra van Dé Makelaar

Pieter Zijlstra

Opleiding:

Via HEAO (management, economie en rechten) en de Rijksuniversiteit Groningen (notarieel recht) startte Pieter in 1998 in het notariaat bij TRIP Advocaten en Notarissen in Drachten. Het notariaat beviel niet, zo kwam hij terug bij de makelaardij, waar hij in 2006 als zelfstandige Makelaardij De Smelthe in Smilde overnam. De naamgeving is voor een leek is het een beetje verwarrend. De beide Smelthes (Oosterwolde en Smilde) zijn juridische zelfstandig en hebben geen binding met elkaar.

Makelaardij:

Een makelaar heeft verschillende werkgebieden.

Allereerst professionele ondersteuning in de koop en verkoop van onroerend goed, waarbij de waardebepaling een belangrijk onderdeel is. Inbreng van expertise/experts en begrip hebben van de juridische haken en ogen is een basisvoorwaarde.

Zelf wordt Pieter vanwege zijn juridische achtergrond regelmatig ingeschakeld in bewindvoeringszaken.

Pieter wordt blij als hij complexe bewindvoeringsprocessen naar tevredenheid kan afwikkelen.

In dat verband spelen ook regelmatig moeizame processen bij nalatenschappen, vooral die zaken waarbij erfgenamen niet mee willen samenwerken naar een goede afhandeling.

Chatten

Verrassend te vernemen, dat Pieter AI (artificial intelligence) al toepast in de praktijk.

Omdat het een “hot” thema is, gaat Pieter in dit interview dieper in op wat chatgtp is, hoe je er mee werkt en wat de mogelijke toekomstscenario’s kunnen zijn in de makelaardij

Pieter aan het woord:
“In de makelaardij is er een snelle opmars van AI en aanverwante technologie. Wij gebruiken zelf AI bijvoorbeeld om goede commerciële verkoopteksten te schrijven, maar ook om processen te automatiseren.

Zo werken we bijvoorbeeld met een ‘chatbot’ die antwoorden op vragen vanuit advertenties op social media kanaliseert. Daarnaast zorgt onze ‘emailrobot’ Mailblue voor contact met onze klanten. Mailblue zorgt bovendien voor een correcte opvolging van leads.

Met AI en aanverwante technologie kunnen we onze werkzaamheden beter stroomlijnen en onze tijd veel efficiënter besteden.

Social Media

De toepassing van AI-technologie betekent in de praktijk dat de focus voor wat betreft adverteren, leadgeneratie en publiceren meer en meer gaat liggen op sociale media. Met gebruik van gerichte campagnes op social media zijn doelgroepen makkelijker en intensiever te bereiken.

Toekomst:

Pieter neemt regelmatig deel aan “ontwikkelingsgesprekken” om te onderzoeken hoe de werkzaamheden van de met de toepassing van nieuwe technologieën nog efficiënter gemaakt kunnen worden.

Hobby’s:

 • Commissielid gemeenteraad (Commissie Ruimte)
 • Voetbaltrainer
 • Fietsen

Netwerk:

Een groot netwerk heeft Pieter:

 • Hypotheek adviseurs
 • Verzekeraars
 • Accountants
 • Notarissen
 • Bewindvoerders
 • Daarnaast lid van Overwerken en de Rotary

Tips voor een (beginnend) ZZP’er

 • Neem zo weinig mogelijk personeel
 • Automatiseer processen zoveel mogelijk