Publicaties van Overwerkers

in de gemeentelijke nieuwsbrief

Wietse Veenstra

In deze nieuwsbrief stellen we u één van onze leden voor met zijn of haar unieke verhaal. Ditmaal is het Wietse Veenstra van Veenstra inkoopadvies.

wietse veenstra

Sport en ambitie

Wietse begon zijn carrière als wielrenner. Uit een getalenteerde familie waar ook zijn jongere en oudere broer heel getalenteerd waren, wist Wietse net als zijn oudere broer diverse nationale en internationale koersen op zijn naam te schrijven. Zijn kracht? Analyse! ‘Wat is mijn plek in de koers en hoe win ik’.

Na het beëindigen van zijn wielercarrière, zijn twee dingen altijd prominent aanwezig gebleven; doorzettings- en analytisch vermogen.

Dat geld ook voor zijn reisdroom: Wietse wil ooit nog de reis van Kaap Hoorn naar Alaska maken.

Ontwikkeling

Bij sommige mensen is de ontwikkeling van een persoon een rechte lijn. Een duidelijk begin en een heldere richting.

Dat is bij Wietse beslist niet het geval, waarbij wel een rode draad te vinden is: Wietse mag graag iets nieuws beginnen en pionieren; alleen maar op de tent passen is niet zijn ambitie.

Via contacten in de wielerwereld werd Wietse en zijn vrouw Hillegonda in 1996 gevraagd om de supermarkt Meermarkt in Appelscha te runnen en dat lukte wonderwel. Toen dat éénmaal liep (met een tussenstop als bedrijfsleider in een fietsenzaak), maakte hij een switch naar inkoper en wel voor de jeugdgevangenissen in Groningen en Veenhuizen.

Hier leerde Wietse het inkoop vak en middels diverse opleidingen(NEVI1 en 2) vergrootte hij ook zijn theoretische kennis. Na 9 jaar verkaste hij naar GGZ Friesland, waar hij gedurende 4 jaar het inkoopbeleid en een hele inkoopafdeling op poten zette.

Tussendoor werd nog een de hbo-opleiding makelaardij gevolgd; dit ligt nu op de plank voor misschien een latere carrièrewisseling.

Jeugdzorg

Gelijk met de transitie van de jeugdzorg naar de gemeenten in 2015 heeft Wietse ook deze stap gemaakt als inkoper jeugdhulp voor het sociaal domein Friesland (een samenwerkingsverband van 18 Friese gemeentes, die de jeugdzorg gezamenlijk willen aanpakken en organiseren). Eind 2017 heeft Wietse de stap genomen om als (ZZP-er) inkoopadviseur binnen het sociaal domein te beginnen. Sinds de start van zijn onderneming heeft hij diverse inkoopopdrachten voor allerlei inkoopregio’s jeugdhulp uitgevoerd zoals West Friesland (NH), de inkoopregio provincie Groningen, WMO Leeuwarden en de jeugdhulp voor de 18 Friese gemeenten.

Sinds de WMO en jeugdhulp bij de gemeentes werden belegd moesten structuren, competenties, overlegvormen, regelgeving en wettelijk kader opnieuw ontwikkeld worden en Wietse zit en zat midden in dit krachtenveld.

Zoals regelmatig in de krant te lezen valt, stijgen de kosten voor de jeugdzorg exponentieel.

Een belangrijke voorgenomen wijziging is, dat de hulpvraag van het kind weer leidend wordt i.p.v. het beschikbare aanbod van zorgaanbieders.

De controle op en de kwaliteit van de jeugdhulp moet verbeterd worden.

De financiële structuren en de jurisprudentie daarom heen moeten opnieuw opgebouwd worden, waarbij geregeld geschakeld moet worden tussen strategie en de inhoud.

Een voorbeeld:

Hoe moet de nieuwe aanbesteding, en bekostigingsmethodiek werken; wat zijn de richtlijnen van de overheid(Jeugdwet en aanbestedingswet) en hoe ligt dit juridisch?

Netwerk

Veel input krijgt Wietse van zijn naaste collega’s en zorgaanbieders, maar veruit de meeste input haalt Wietse uit de intervisieclub waarmee hij elke zondagochtend gaat mountainbiken, en nadien het gesprek aangaat. Dit zijn allemaal leden van Netwerk Overwerken, en iedereen vanuit een ander vakgebied. We leren hierin veel van elkaar want iedereen benaderd een issue weer met een andere blik. Dit levert vaak verrassende uitkomsten op.

Tips

Wees je bewust als ZZP-er, waarin je je onderscheid van anderen; wat zijn je talenten, en waar moet je juist uit wegblijven.

Wietse zijn motto’s:

  • Doe wel en zie niet om
  • sûnder muoite gjin hunning